Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Sudety je prostě spojení s Mnichovskou dohodou, zradou a dále terorem ... Navíc požadavky Sudetských Němců od vzniku republiky blokovali jak stabilitu naší země tak náš hospodářský růst a rozvoj a dále nás vydírali, po nástupu Hitlera k moci. V oblasti Krkonoš tak tam bylo celkem dobré soužití, díky nuzným poměrům ... Otázka je jak by vypadalo naše pohraničí kdyby po roce 1948, nebyl komunistický převrat a nebudovala se socialistická společnost ... Co si dnes neuvědomujeme a to je ta realita, že po roce 1948 nám nebyl umožněn normální západní rozvoj, na místo toho přišla likvidace celých společenských tříd, hodnot, kapitálů a restart po roce 89 neměl lidi a na co navázat. Jak bychom se dívali na naši historii, v tom momentě kdyby ČSR byla před rokem 89 svobodná a naše píle a um by zde vytvořil další Japonsko ... Není dobré otevírat tuto dobu a dívat se na ní prizmatem dnešní doby a vlastně společenské situace ... Navíc který národ by ustál likvidaci svých elit, populace, jak po roce 1938, dále odsunu 2,5 mio Českých Němců a po roce 1948 cílenou a sofistikovanou likvidaci společnosti a následně pak po roce 1968 normalizaci.ČSR dostalo do vínku mnohonárodnostní stát obklopený predátory, kde velké velmoci Evropy zvláště Anglie říkala že nemělo vzniknout ...

3 0
možnosti
MR

Vlastně jsem chtěl říci, proč si názvem Sudety pořád připomínat Mnichovskou zradu ...

0 0
možnosti
JN

Taková malá provokace?

Taky by se tomu dalo říci zkouška. To občas někteří dělají, když se chtělí ujistit, že se jim podařilo vytvořit takovou náladu, že jim posluchači sežerou všechno. Ale nejspíš to ještě není ono. Pokud jsem tak četl, tak tam někdo zkusmo vřadil nějaké ekologické téma a zatím se setkal s částečným nesouhlasem.

1 0
možnosti
TB

já tu oblast beru celkem obecně, Němci bydleli v této oblasti od 13 století, takže vyhánět je z půdy nebylo dobré. A navíc se to vzalo šmahem.

Ti, kterých to týkalo, byli dávno pryč a v zásadě to odnesli nevinní lidé, kteří měli vztah k půdě. Viz z historie: Sudeťáci sklidili v roce 1945 obilí z polí, i když věděli, že to nebude jejich obilí

6 1
možnosti
JB

S tím se dá souhlasit. Děkuji za Váš názor.

0 0
možnosti

J34a92k10u37b 11Š89o83l41c

26. 6. 2019 13:19

Lokajství je, bohužel, značně rozšířená vlastnost. Měli bychom být hrdější na naše předky a skutečně se zdržet užívání pojmu "Sudety". Já skutečně nemám pocit, když se pohybuji v českém pohraničí, že se nacházím v nějakých Sudetech. To je německá vymyšlenost vymezující se proti první republice.

2 1
možnosti
VV

Opravdu? Ja tady mam skolni atlas zemepisny po otci z roku 1912 a tam je cela sever a zapad zeme Cechy oznacen jako Sudetenland.

3 0
možnosti
Foto

R^ K poslednímu odstavci. Tam je ony události nutno brát v kontextu tehdejší doby, a nikoli ex post, natož z hlediska současnosti. Nakonec, dtto i o době vzniku I.REP.

2 0
možnosti
JB

Určitě je třeba k tomu kontextu doby vždy přihlížet, naprosto souhlasím. Co si budeme povídat - takhle je třeba pohlížet i na husitství a Žižku, například. Někde jsem narazil na tvrzení, že si Beneš a spol. byli velice dobře vědomi toho, že po odchodu Němců se na několik desítek let hospodářství ve většině pohraničních oblastí "zasekne". Odešla kvalifikovaná pracovní síla, odešli lidé, kteří měli znalosti a zkušenosti a kteří "uměli". A já si myslím, že po skončení války bychom ty Němce zvládli.

3 1
možnosti
PK

zejména za shrnutí, tedy za poslední odstavecR^R^R^

2 1
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik