Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Zcela apoliticky. Pocházím z Krnova a kolega z Freudenthalu - Bruntál. Jej baví historie, bádá - hrabe se v archivech, obchází pamětníky. V roce 1281 se objevil název Jegerndorf, ze kterého se vyvinul název Jägerndorf - Krnov. Věděl jsem, že Němci zde byli dlouho, pozváni k osidlování - zavedení řemesel atd. Že tomu byo tak historicky dlouho - Jsem pravda netušil .. 800 let ...

V nevinných besedách - Alternativa, kdybychom byli potomkové - tak na 99.99% bychom zřejmě stáli na chodníku s rodinami a Wehrmacht vítali! Nic divného, přijeli přece naši. To by se samozřejmě rychle změnilo, narukovali bychom. Já bych padl pod Moskvou - On u Stalingradu. Naše ženy s dětmi by byly vystěhovány ...

Následně jsem měl možnost, se "S fašisty", osobně seznámit! Neuvěřitelné příběhy lidí, kdy o jejich osudu rozhodly i rarity! Bratři, kdy jeden si postavil RD "Za řekou" - Druhý setrval "Před řekou". Tak se ocitl v Říši! Podobně vozataj koňského potahu, kterému hloubkový stihač prostřelil šťastně stehno - Kůň se splašil, vozík převrátil a to jej zachránilo - Z fronty stažen. Píši to s rozumem, v odstupu a s chladnou hlavou. To v drtivé míře byli úplně normální lidé, kteří se v blbý čas objevili na blbém místě! Ty dějiny jsou i neuvěřitelné ... :-)

13 0
možnosti
JH

Jestliže ani po stovkách let dobrovolného nastěhování se do českých zemí nejsou pro někoho, naši,, Češi, nýbrž Němci, tak si opravdu nedokážu představit vzájemné spolužití.

Neboť to vyžaduje alespoň základní důvěru a jistotu, že ten druhý se nepřidá k zahraničnímu útočníkovi.

4 1
možnosti
JH

No, příliš pozdě zjistili....

V roce 1938 už byl Hitler u moci 5 let, už byla zrušena demokracie, uplatňovány rasové Norimberske zákony, odpůrci mizeli v jistých koncentračních zařízeních... Přičemž do Německa se - na rozdíl od paranoidne uzavřeného SSSR - mohlo volné cestovat, takže nebylo tajemstvím, co se tam děje.

A pakliže se dobrovolně dám pod vládu diktátora, dokonce při tom bcas jasam stestim, tak bych si potom neměl stěžovat, že mě ten diktátor posle do války, aniž by se mě ptal. Prostě riziko mého původního rozhodnutí.

5 1
možnosti
Foto

Je mi líto, ale spíše bych to viděl naopak, paranoidně uzavřené Německo (alespoň dle seriiálu První republika), a SSSR, kam volně cestoval kdejaký Čech.

0 2
možnosti
Foto

Možná, že by bylo vhodné nepsat o "sudetských Němcích", ale o "českých Němcích".

2 0
možnosti
JB

Použil jsem obecně známý termín, ale rozumím Vám. Němci nežili jen v Sudetech, ale vlastně i v protektorátu. Děkuji za upozornění, jdu to hned spravit.

5 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik