Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O slezských symbolech.

My Slezané to nemáme jednoduché. S jazykem, s historií, s národnostním složením nebo s hymnou. S vlajkami, znaky či barvami to je překvapivě stejné. Koneckonců  "nejasno" v tom má například i kolega David Gruber.

Ještě jsem se nikdy nezmiňoval o nejstarší slezské historii, tak to teď v souvislosti se slezskou symbolikou trochu napravím.

V dávných dobách, ještě když ve středočeských lesích Bivoj naháněl kance, Slezsko přináleželo pod Velkou Moravu, respektive spíš podléhalo jejímu kulturnímu vlivu. Později spadalo do sféry vlivu Přemyslovců a bylo na celkem malou chvíli součástí českého knížectví. Tedy podle Kosmase a jeho Kroniky české. Po desetiletích usilování českých Přemyslovců, polských Piastovců, případně německých králů, ovládl v roce 1025 celé Slezsko polský kníže a král Boleslav Chrabrý. V letech 1335 a 1337 pak polský král Kazimír II. Veliký  prodal Slezsko Janu Lucemburskému za mnoho kop stříbrných a hlavně za slib, že se Lucemburk vzdá nároku na polský trůn.

Slezsko se tehdy dělilo na několik knížectví se svými piastovskými vládci, ale ujalo se základní rozdělení na Dolní a Horní Slezsko. To by zatím k trošku komplikované slezské historii stačilo.

Slezská symbolika vychází z rodových erbů slezských Piastů. Symbol orlice se poprvé objevil na pečeti Kazimíra I. Opolského v roce 1222. 

Pečeť

Orlice se v české heraldice (a  je to prý česká specialita)  pozná podle toho, že se dívá doprava z pohledu štítonoše, tedy člověka, který stojí „za“ erbem. Když se dívá doleva nebo má dvě hlavy, je to orel. V jiných státech je heraldický orel všecko, ať  kouká kamkoli a má  hlav kolik chce.

Takže slezská orlice, která je symbolem CELÉHO Slezska je černá orlice ve zlatém poli (heraldika  místo označení žlutý používá zlatý, podobně je to u barvy bílé – stříbrné). Na prsou pak má slezská orlice stříbrné perisonium (páska, pružnice) s křížem uprostřed. Zbroj (zobák, pařáty, jazyk) má slezská orlice červenou. Tento erb je tedy používán jako erb celého Slezska a také Dolního Slezska a je označován jako „Vratislavská orlice“.

Slezská orlice a znak Dolního Slezska

Horní Slezsko má v erbu zlatou orlici v modrém poli. Je to právě symbol Kazimíra I. Opolského a jako znak Horního Slezska se užíval i po připojení Slezska k Prusku v 18. století.

Horní Slezsko

Prusové ale heraldický znak Horního Slezska trochu “vylepšili“ a obohatili jej o kosu a zkřížená kladiva v dolní části. Jako svůj znak používalo hornoslezskou orlici i těšínské knížectví, dodnes je symbolem Těšínska.

No a pak tu máme ještě české Slezsko. Po prohrané válce o slezské dědictví zůstal Rakousku jen zlomek Slezska, ale snad aby Marie Terezie dala najevo, že se celého Slezska jen tak nechce vzdát, používala se jako znak rakouského Vévodství slezského opět Vratislavská orlice. No a to nám zůstalo až dodnes. Orlice rakouského a českého Slezska se od původní vratislavské liší - má zlatou korunku a perisonium je zakončeno křížky.

České Slezsko

Takže jinými slovy: To, co pan kolega Gruber pod svou fotografií  popisuje jako znak celého Slezska, je  s největší pravděpodobností  znak Těšínského knížectví - soudě podle zlaté koruny, maximálně by se mohlo jednat o znak Horního Slezska.

Od erbů se odvíjí i užívání „národních barev“. Tedy – celé Slezsko a Dolní Slezsko žlutou (zlatou) a černou. Někdy můžete s nimi vidět i bílou, je to z dob pruského císařství.

Horní Slezsko má barvy zlatou a modrou, Těšínsko taktéž. České Slezsko jako celek má barvy zlatou a černou.

Se slezskou vlajkou či vlajkami to je horší, často jsou  užívané vlajky s barevnými pruhy podle výše zmíněných barev, něco jako slezská vlajka ale oficiálně neexistuje.

Pokud by ale jako vlajka byla považována slezská bikolóra, pak by měla správně vypadat takto: černá nahoře, žlutá dole. Odvíjí se to od vexologických pravidel a barev orlice a pole na erbu.

V sousedním Polsku jsme v posledních letech svědky hnutí za autonomii Horního Slezska. Má to i svou logiku, Horní Slezsko (respektive ta část, která náležela Polsku) měla svou autonomii až do roku 1939. Toto hnutí používá jako svůj znak a znak Slezska výše zmíněnou hornoslezskou orlici a modrožlutou vlajku.

Můj článek není tak obsáhlý a zdaleka ne na takové odborné úrovni, jako blog pana Zdenka Koudelky, věnovaný moravské vlajce a znaku. Koneckonců mé schopnosti a možnosti jsou prostě někde jinde než pana docenta. Pokud by našel v mém blogu nepřesnosti či omyly, prosím o shovívavost a upozornění, ať to můžu napravit.

 

 

Autor: Jaroslav Bulava | středa 8.7.2020 18:01 | karma článku: 20,38 | přečteno: 1335x
  • Další články autora

Jaroslav Bulava

Opět rak

Dovolím si opět se vypsat ze svého pokračujícího souboje s rakovinou a předložit pár zážitků a zkušeností z léčby..

8.3.2024 v 21:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Bulava

Máš nádor? Jeden? A není to málo? Tak tu máš druhý!

První návštěva v onkologické ambulanci proběhla, jak se kdysi psávalo "v přátelské atmosféře". Paní doktorka byla příjemná a milá, vše mi vysvětlila, nastínila další postup a léčbu. Chemoterapie a bioléčba.

30.11.2023 v 12:45 | Karma: 29,35 | Přečteno: 970x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Máte raka......

Černočerná tma se začíná rozjasňovat, jakoby z dálky slyším: ,, Pane Bulava, probuďte se, už to máte za sebou!" Trvá mi pár vteřin, než si uvědomím kde jsem a co se děje. Jsem v nemocnici a byl mi vyoperován zhoubný nádor.

29.11.2023 v 16:29 | Karma: 26,34 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Nekorektní klenoty lidové moudrosti Těšínského Slezska.

Naši slezští předkové nám zanechali množství přísloví, úsloví a pořekadel, která jsou pro většinu Čechů neznámá, nesrozumitelná a tak nekorektní, že se z toho zdejší automatický hlídač korektnosti asi uvaří.

8.4.2022 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Herojam u klávesnice slava aneb blogeři a diskutéři, sejdeme se v zákopech?

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině žasnu, jaký mají Češi, Moravané a Slezané bojový potenciál. To, že je v tomto státě přehršel analytiků, politologů a stratégů se dalo tušit, ale těch válečníků?

15.3.2022 v 19:15 | Karma: 35,20 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik