Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třeba taková služba ve Wehrmachtu. Část druhá -Šlonzáci

Pokračování blogu o tom, jak se mohli občané Republiky československé ocitnout ve Wehrmachtu a co to byla Deutsche Volksliste. 

Těšínsko a jeho  obyvatelé měli v rámci "Reichu"  jiné postavení, než Prajzáci. V roce 1938 většinu české části Těšínska anektovalo Polsko. Část Frýdecka, která zůstala Československu se stala později součástí Protektorátu. Zbytek Těšínska byl posléze začleněn do říšské provincie Slezsko, třebaže "o získání Těšínska usilovala protektorátní vláda, Konrad Henlein je chtěl připojit k Sudetské župě a hornoslezští nacisté navrhovali začlenit ke své provincii nejen Těšínsko, ale celé průmyslové Ostravsko.". (Mečislav Borák - Německá okupace Těšínského Slezska) 

Obyvatelé Těšínska se tak stali obyvateli Říše. Nikoli Protektorátu Böhmen und Mähren, nikoli Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete (což byl jakýsi státní útvar na okupovaných polských územích, na rozdíl od Protektorátu plně pod vládou Němců).

Nacisté měli zájem, aby na územích, připojených k říši, žili samí Němci. Zvláště ve strategicky významných  průmyslových oblastech Slezska. Jenže rychlá kolonizace z Německa nebyla možná  (také nebylo tak snadné nahradit kvalifikovanou pracovní sílu ze Slezska), proto se vydali cestou germanizace. 

Na Těšínsku "okupanti mohli využít faktu, že značná část zdejších obyvatel se považovala za Slezany (Šlonzáky), u nichž vědomí místního původu převažovalo nad vědomím národní příslušnosti české, polské či německé. ...... Nacisté nakonec došli k závěru, že zdejší „smíšené obyvatelstvo“, přestože se neskládá jen z německých živlů, bylo po staletí pod vlivem německé kultury a je schopno poněmčení. (Mečislav Borák - Fenomén německé volkslisty).

 V prosinci 1939  proběhla na Těšínsku policejní registrace obyvatelstva, kde bylo možno se přihlásit ke šlonzáckému jazyku a národnosti, což učinila téměř polovina těšínského obyvatelstva.(Tamtéž). Polský autor Dariusz Jerczyński uvádí, že slezskou národnost deklarovalo při této registraci 38% obyvatelstva na Těšínsku, ke slezskému jazyku se jich přihlásilo 44%. (Dariusz Jerczyński - Józef Kożdoń a narodowość śląska). 

V březnu a dubnu 1941 byla na Těšínsku zahájena přímá  germanizace obyvatelstva - pořízení německého národnostního soupisu, tzv.  Deutsche Volksliste (DVL). Obyvatelstvo Těšínska bylo vyzváno, aby podalo žádost o zařazení do jedné ze čtyřech kategorií, dalo by se říci "podle stupně svého němectví" (a také podle stupně přiznaných výhod),  naprostá většina šlonzáckého obyvatelstva spadala do kategorie číslo 3. Jen na okraj - akce Volkslista byla prováděna i na dalších místech dobytého Polska a bylo do ní zapojeno přes 3 000 000 občanů předválečného Polska.. 

No a na základě zápisu do této volkslisty, byla obyvatelům těšínského Slezska přiznána německá národnost. Je ovšem pravdou, že akce byla spojena s někdy až brutálním nátlakem ze strany Němců, osoby, které nevyplnily příslušné formuláře mohly být i vysídleny nebo v krajním případě i s rodinami skončit v koncentračním táboře. Ve druhé polovině roku 1944 byl pro osoby odmítající žádat o volkslistu zaveden trest smrti (https://pl.wikipedia.org/wiki/Volkslista).

O volkslistu si museli žádat i Češi, kteří žili na Těšínsku, s výjimkou hrstky těch, kteří byli občany Protektorátu.

"Srovnáme-li postavení Čechů a Poláků v době okupace Těšínska, zjistíme řadu rozdílů v chování okupantů vůči těm příslušníkům obou národů, kteří nepodlehli germanizační akci volkslisty a bez ohledu na možné nebezpečí se ke své národnosti dál hlásili" .(Mečislav Borák - Fenomén německé volkslisty). Zde by bylo na místě uvést, že postavení Čechů na Těšínsku bylo mírně řečeno příznivější, než postavení Poláků, na Čechy nebyl vyvíjen až takový nátlak, aby podávali žádosti o zápis do DVL. "Proto se v té době hlásili k české národnosti i někteří Poláci a snažili se tak vyhnout perzekučním opatřením. Nestejná národnostní politika nacistů chtěla proti sobě rozeštvat porobené národy a zastřít skutečného viníka jejich útlaku." (tamtéž)

Se zápisem do volkslisty a tedy i se  zařazením do některé kategorie německé národnosti přišla i povinnost služby ve Wehrmachtu. Podobně jako na Hlučínsku, i z Těšínska odcházely tisíce mužů bojovat za německou říši (Borák uvádí 20 000), několik tisíc jich padlo a zhruba  2 000 jich přešlo na stranu spojenců. Samozřejmě nás napadne, že volkslista byla pro Němce také způsobem, jak si zajistit  "kanonenfuter".

Více se o volkslistě dozvíte v citované stati případně jiné práci renomovaného historika Prof. PhDr. Mečislava Boráka, CSc.,  který se problematice volkslisty a době nacistické okupace na Těšínsku ve svých pracech věnoval.

No tak to vidíte. Nakonec z tohoto blogu myslím vyplynulo, jak ten svět a život na něm není černobílý. Nesuďme naše předky příkře, my jsme v té době nežili a nemuseli činit taková rozhodnutí, jaká činili naši dědové a babičky. Zatímco největší starostí našich předků bylo, jestli bude mít rodina zítra co huby, naší největší starostí je, zda  Jon Sníh usedne na železný trůn. Buďme za to rádi. 

Autor: Jaroslav Bulava | neděle 23.6.2019 20:48 | karma článku: 28,20 | přečteno: 1788x
  • Další články autora

Jaroslav Bulava

Opět rak

Dovolím si opět se vypsat ze svého pokračujícího souboje s rakovinou a předložit pár zážitků a zkušeností z léčby..

8.3.2024 v 21:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Bulava

Máš nádor? Jeden? A není to málo? Tak tu máš druhý!

První návštěva v onkologické ambulanci proběhla, jak se kdysi psávalo "v přátelské atmosféře". Paní doktorka byla příjemná a milá, vše mi vysvětlila, nastínila další postup a léčbu. Chemoterapie a bioléčba.

30.11.2023 v 12:45 | Karma: 29,35 | Přečteno: 969x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Máte raka......

Černočerná tma se začíná rozjasňovat, jakoby z dálky slyším: ,, Pane Bulava, probuďte se, už to máte za sebou!" Trvá mi pár vteřin, než si uvědomím kde jsem a co se děje. Jsem v nemocnici a byl mi vyoperován zhoubný nádor.

29.11.2023 v 16:29 | Karma: 26,34 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Nekorektní klenoty lidové moudrosti Těšínského Slezska.

Naši slezští předkové nám zanechali množství přísloví, úsloví a pořekadel, která jsou pro většinu Čechů neznámá, nesrozumitelná a tak nekorektní, že se z toho zdejší automatický hlídač korektnosti asi uvaří.

8.4.2022 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 821x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Herojam u klávesnice slava aneb blogeři a diskutéři, sejdeme se v zákopech?

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině žasnu, jaký mají Češi, Moravané a Slezané bojový potenciál. To, že je v tomto státě přehršel analytiků, politologů a stratégů se dalo tušit, ale těch válečníků?

15.3.2022 v 19:15 | Karma: 35,20 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik