Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Je to jednoduché, Slezsko bylo od 14. století součástí Zemí koruny české, Kladsko nám patřilo od 10. století. Pruská agrese z roku 1741 nás připravila nejen o Slezsko, ale i o Hrabství kladské. A taky existovalo Těšínské knížectví, taky součást Zemí koruny české... Ale dneska je všechno tak, jak to je... Ostraváci denně přejíždějí MHD tolik bývalých hranic, že už ani neví, co kde kdy a čí bylo...

0 0
možnosti
JB

R^Díky za přiblížení.

3 0
možnosti
JT

J86i77r36i 91T91i72c74h72y

27. 4. 2019 15:46

Popsal jste to dobre, nicmene ja si myslim, ze historicke zemske deleni uz dnes nema zadny prakticky vyznam.

0 4
možnosti
PS

P68e48t22r 28S82k34á12c51e47l

27. 4. 2019 23:28

Pokuste se tohle vysvětlit lidem kolem "Kruhu Rodů...", viz:

http://www.kruhrodu-moravy-slezska.estranky.cz/

Právě naopak, prakticky by se dosáhlo spravedlnosti, v níž Moravu podpořil i pan prezident Havel v jeho památném projevu v Brně: "Morava si musí svoji svébytnost vybojovat...". Odjel do Prahy a více se k Moravě nevyjadřoval. Takový to byl demokrat a zástupce lidu Moravského.

0 0
možnosti
MS

Z přiložené mapky je vidět, jak nesmyslně byly stanoveny kraje v roce 2000. Místo toho, aby vznikl samostatný kraj Slezsko s centrem v Opavě, bylo Slezsko rozděleno mezi Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Okres Jeseník tak dost nelogicky spadá pod Olomouc. Vám karma.R^

7 0
možnosti
JB

Víte, já mám podezření, že tehdy šlo jen o vznik nových, výnosných korýtek. Proto je těch krajů tolik a proto jejich hranice tak často ignorují historické souvislosti. Škoda mluvit.. Děkuji za příspěvek.

8 0
možnosti
LJ

Slezsko jako zeměpisný pojem jste popsal dobře. Velice komplikované je to však s lidmi, tedy s obyvateli této části Slezska. Krnovsko, vlastně celá část od Opavy na západ, byla osídlena německy mluvícím obyvatelstvem, které bylo odsunuto. Prázdné vesnice a města postupně zaplnili lidé z různých částí naší vlasti včetně Cikánů (dnes Romů) a také mnoho Řeků, kteří tenkrát hledali azyl. Němci žijící mezi Opavou a Ostravou (Hlučínsko) nebyli odsunuti, mnozí z nich pracovali v dolech a hutích, byli nepostradatelní. Jejich děti buďto emigrovali nebo přešli na češtinu. Na území Slezska dále leží Ostrava-Poruba a Slezská Ostrava. Jelikož v této oblasti žiju, vím, že většina obyvatel sem přišla z blízkého i vzdáleného okolí. Když vezmu lidi v okolí, pak to jsou postupně: manželé Maďaři z jižního Slovenska, další rodina je smíšená Slovák a Slezanka, další rodina je Moravanka a Slezák... mohl bych pokračovat, rodilých Slezanů je mezi nimi minimum. Ve Slezské Ostravě, podle mého odhadu, žije 30% Romů, v Hrušově či v Kunčičkách mají Romové převahu. Takto bych mohl pokračovat v celé průmyslové oblasti až do Třince. Tam se při sčítání obyvatel lidí hlásí k polské, slovenské, moravské, slezské, české a dalším národnostem. Ke slezské se jich zpravidla hlásí nejméně. Geograficky lze Slezsko snadno definovat, ale pokud jde o obyvatelstvo, pak je to problém.

3 0
možnosti
JH

Ono platí, že národnost se definuje především tím, cim se člověk cítí. Jak mám zkusenosti, tak prislusnost ke slezsku je zatím chápána vice zemsky než národnostně, ale je pravděpodobné, že generace, které se již ve Slezsku narodily, ho postupně přijmou za své v obou kategoriích.

P.S. Hlucinsko neobyvali němci, nýbrž Moravci, tj. obyvatelstvo mluvící variantou češtiny, ktere bylo odtrzene od českých zemí v 18. století. Odsunutí nebyli, protože byli chápání jako oběť germanizace. Zadna jina skupina už takovou plosnou výjimku nedostala, ač prac. sily byly potreba vsude.

2 0
možnosti
VK

Zdravím. Citát je samozřejmě z Ústavy České republiky[>-]

2 0
možnosti
RE

Díky za vlastivědnou lekci. Teď už lépe chápu některé kamarády odtamtud:)

3 0
možnosti
JB

Rádo se stalo a děkuji za návštěvu.

0 0
možnosti
Foto

No jo, děkuji. Vůbec mne nenapadlo, že se to neví, což je tím, že jsem z Karviné. Díky za mapičku. R^

1 0
možnosti
JB

Víte, to že se to neví v Praze nebo Brně, to už jako půl bídy. Ovšem když Vám Opavák řekne, že žije na Moravě nebo Orlovačka, že je hrdá severomoravanka, tak to je potom fakt au. Jsem rád, že se mapa líbí a děkuji za návštěvu.

3 0
možnosti
OH

Děkuji za osvětu. Také pro mě bylo Slezsko jen poměrně abstraktní pojem.

1 1
možnosti
JB

Já děkuji za uznání a za návštěvu.

0 0
možnosti
JL

Karma pane Bulavo!R^R^R^.Zadna z polistopadovych vlad se nesnazila napravit Gottwalduv zlocin, zruseni zemskeho zrizeni 1.1.1949. A to presto, ze usneseni fed. shromazdenoi ze dne 9.5.1990 c. 190/1990 ktere povazuje zruseni zeme moravsko-slezke za akt nespravedlivy protipravny a poplatny byrokratickocentralisticke praxikomunistickeho rezimu, ktery podstatne prispel k deformovanemu vyvoji Cs. spolecnosti.

Zeman se svym oposmluvnim partnerem Klausem kdyz predstavili "nove" statni usporadani v r. 1998, misto napravy komunistickeho zlocinu, se rozhodli pokracovat v deformovanem vyvoji, znovustanovili ahistoricky paskvil komunistu, ctrnact gottwaldovych kraju.

4 1
možnosti
JB

souhlasím s Vámi a děkuji za přečtení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik