Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Tak já nevím.. Nerozumím příspěvku pana Těšínského???

a už vůbec nerozumím  sdělení pana Filipczyka. Píšu snad někde něco o tom, že po našymu je lašské nářečí? Na rozdíl od Vás se snažím o problematice historie Těšínska (které je mým rodným krajem a kde stále žiju) dozvědět co nejvíc. Takže vycházím i z jiných zdrojů informací, než "od pana nauczyciela z podstawówki". Pokud nejste schopen na mé články reagovat věcně a nezaujatě, pak na ně prosím nereagujte. A jen pro Vaši informaci, po našymu umím dost dobře, stejně tak i polsky, buďte v klidu. Řekl bych, že i lépe, než Vy budete kdykoli umět česky.

1 0
možnosti
OF

1.Po naszymu není lašské nářečí ale polské., bohužel. Jazyková hranice na Těšínsku byla velmi ostrá. U Frýdku se mluvilo úplně jinak než u Jablunkova.Já po naszymu mluvím celý život, vy se to nikdy nenaučíte.

2.K žádné válce se neschylovalo. Schylovalo se k přepadení

Těšínska českými legionáři.Poláky Masaryk ujišťoval ,že vše bude řešit mírovou cestou.V prosinci 1918 Kramař prakticky poslal emisáry polské vlády domů s nepořízenou. Peroutka v Budování státu při pojednávání o Těšínsku cituje...... Petra Bezruče..... nacionalistu,lháře a šovinistu.

Pohádku a přivandrovalcích z Haliče vytvořil Masaryk, který do r.1919 na Těšínsku nikdy nebyl. Já jsem 18 let žil ve Stonavě a v Třinci a nikdy jsem se nesetkal s potomky přivandrovalců z Haliče. Ti šli vesměs na Ostravsko a do 2 týdnů se stávali "Čechy", viz známé rčení : " A kiero strónka wygrala, naszo, cy polsko ?.... není to po naszymu. Na území zabraném Polskem,lépe spravovaném Radou Narodowou žilo 5% Čechů.

4 dny před přepadením Těšínska napsal Masaryk nějaké neurčité memorandum polské vládě, jen tak pro oklamání západní veřejnosti.

Rozkaz k přepadení Těšínska už byl vydán. Další lží je pohádka o zadrženém českém konzulovi v Krakově, který údajně měl definitivně varovat polskou vládu. Na Polskem obsazené části ¨Těšínska bylo 3000 špatně vycvičených nováčků a milicionářů, kteří měli k dispozici 1200 pušek

a 4 děla.Masaryk zákeřným  přepadením Těšínska rozeštval oba národy na 100 let.Historicky Těšínsko patří opravdu k zemím koruny české.

Ve Versailles v roce 1920 pro připojení Těšínska k Polsku byli Italové, Wilson i LLoyd George, pro připojení k Československu jen Francouzi.

Rozhodlo přátelství mezi Pichonem a Benešem, nic jiného.Těšínsko by stejně bylo rozděleno stejně jak rozděleno bylo. Hlavní slovo měla Francie.

Masaryk, který v polsko - bolševické válce nepokrytě fandil Rusku, jen vykopl otevřené dveře.Opravdu skvělý politik.O Polsku se Masaryk vždy vyjadřoval pohrdavě, v nejlepším případě jako o sezonním státu, st

0 2
možnosti
OF

státu, stejně se Československu vyjadřoval Beck.Oba měli pravdu.

Známe je i Masarykovo čtení o polských šovinistech, kteří by měli dostat po pysku/1919/ .Perličkou je Masarykův návrh na připojení gdaňského koridoru k Německu ještě z 20. nebo 30 let./přesně nevím/.

Polsko české vztahy jsou sám podraz, lež na lež, prostě jedno velké  svinstvo.Viz polské potraviny. Kdo je na vině ? Jeden lepší než druhý. Těšínsko asi nemělo patřit ani Polsku ani Československu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik