Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máš nádor? Jeden? A není to málo? Tak tu máš druhý!

První návštěva v onkologické ambulanci proběhla, jak se kdysi psávalo "v přátelské atmosféře". Paní doktorka byla příjemná a milá, vše mi vysvětlila, nastínila další postup a léčbu. Chemoterapie a bioléčba.

Jako první a základní bod ovšem stanovila nové CT, tentokrát tzv. PET-CT, což znamená kvalitnější a hlavně celkové vyšetření, a to s radioaktviní kontrastní látkou. Nejbližší volný termín byl zhruba za 14 dnů, Pár dnů před tím termínem mi volala milá setřička z nemocnice, instruovala mne, čeho se mám vystříhat a co musím splnit (den před vyšetřením žádné cukry, ani žvýkačku, ale za to pít hodně vody, ale opravdu hooodně).

Tak jsem ráno vyrazili do Nového Jičína, a zatímco Hanka řídila, já se napájel vydatně vodou - 3 litry.... Po příjezdu na místo jsem se přihlásil v recepci a do půl hoďky byl vyvolán k vyšetření. Dostal jsem do žíly ampulku kontrastní radioaktivní látky a opět se napájel vodou. Hoďku jsem čekal, až se ten sajrajt rozleze po celém těle (mimochodem v příjemném kamrlíku s televizí, lehátkem, literaturou k přečtení a hlavně s nedalekým WC, to bylo asi to nejdůležitější). Pak jsem dvacet minut poležel v tunelu a bylo to. K vyšetření bohužel patřilo i to, že jsem byl asi 12 hodin radioaktivní jak robot Emil. Z toho plyne i zákaz kontaktu s malými dětmi a těhotnými ženami. Proto jsem zbytek dne musel trávit mimo dosah kluků. A radioaktivní jsem byl, ne že ne! Když jsem totiž opouštěl ten svůj kamrlíček a šel chodbou k východu, na okenním parapetu na chodbě ležel Geigerův počítač nebo něco takového a v klidu si v asi půlsekundových intervalech pípal. Jakmile jsem se k němu přiblížil, frekvence pípání se zvýšila na úroveň kadence samopalu vzor 24 nebo i větší. To zamozřejmě stálo za ověření, tak jsem se kolem něj několikrát prošel a opravdu, byl jsem radioaktivní! Moje počínání samozřejmě přilákalo sestřičku, která mě celkem udiveně sledovala. "Omlouvám se sestři, bylo to opravdu silnější než já..." sklopil jsem provinile oči.... Sestřička to pobaveně kvitovala a tím mi potvrdila jeden můj postřeh. Personál na každém oddělení, která má něco společného s onkologií je opravdu milý, příjemný, vstřícný a jedním slovem úžasný. 

No nic, zkrátím to. Když jsem se za pár dní jel seznámit s výsledky na "svou" onkologii, čekala mě opět ledová sprcha...... "Pane Bulava, bohužel jsme našli další nádor, tentokrát v oblasti krku. S nejvyšší pravděpodobností se nejedná o metastázi, ale o jiný nádor". No, to je pěkné! To už si se mnou ten nahoře fakt hraje jako s tím rolníkem Macháčkem?! Takže postup bude následující - paní doktorka vypíše žádanku na ORL vyšetření a biopsii. Věčné díky za to, že sežene i zařízení, kde mi to udělají v co nejkratším termínu. I tak byl ten termín asi čtrnáct dnů, tu biopsii mi udělali pod celkovou narkózou, brali vzorek z mandle a kořene jazyka. Metastázi na krčních uzlinách nechali být, protože nebylo třeba z ní nic odebírat. 

Navržený postup byl takový - nejdřív se bude léčit nádor v krku. Odříznutí mandle s kusem tkáně kolem, kusem kořene jazyka a odtranění té metastáze na uzlinách.  Pak se budeme věnovat tomu dalšímu nádoru či metastázi na játrech.

Jenže člověk míní a všechno je jinak. Po několikerém zhodnocení CT, konzultacích a poradách se došlo k tomu, že operace těch uzlin by byla velmi velmi riskantní, protože ten nádor je přilepený na krkavici.... Hrozí vysoké riziko poškození krkavice a doživotní postižení. Takže z toho nakonec sešlo a postup byl stanoven takto - nejdřív ozařování krku, pak chemoterapie jater. 

Těch ozářek je celkem 20, k dnešnímu dni jich mám za sebou 16. V úterý 5. 12. bych měl s nimi skončit. V pondělí 4.12. jdu opět na PET - CT, tentokrát do fakultní nemocnice v Ostravě, která převzala mou léčbu. No a od 7.12. by měla být zahájena chemoterapie.

Ty ozářky jsou každý den, kromě sobot a nedělí. Trvají pár minut a přináší s sebou mj. ztrátu chuti (absolutní), bolesti v krku (řeší se algifenem) a malátnost. Zatím jsem byl schopen jezdit autem sám, dneska to vzdávám a nechám se odvézt. 

Když jsem se zeptal paní doktorky, jaká je prognoza do budoucna, odpověděla asi toto: "Když se nám podaří všechno teď zdárně vyřešit, tak počítejte svůj zbytek života v řádech let, nikoli desetiletí..." 

Tož asi tak - dík i za ty roky.

Autor: Jaroslav Bulava | čtvrtek 30.11.2023 12:45 | karma článku: 29,35 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Jaroslav Bulava

Opět rak

Dovolím si opět se vypsat ze svého pokračujícího souboje s rakovinou a předložit pár zážitků a zkušeností z léčby..

8.3.2024 v 21:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Bulava

Máte raka......

Černočerná tma se začíná rozjasňovat, jakoby z dálky slyším: ,, Pane Bulava, probuďte se, už to máte za sebou!" Trvá mi pár vteřin, než si uvědomím kde jsem a co se děje. Jsem v nemocnici a byl mi vyoperován zhoubný nádor.

29.11.2023 v 16:29 | Karma: 26,34 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Nekorektní klenoty lidové moudrosti Těšínského Slezska.

Naši slezští předkové nám zanechali množství přísloví, úsloví a pořekadel, která jsou pro většinu Čechů neznámá, nesrozumitelná a tak nekorektní, že se z toho zdejší automatický hlídač korektnosti asi uvaří.

8.4.2022 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Herojam u klávesnice slava aneb blogeři a diskutéři, sejdeme se v zákopech?

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině žasnu, jaký mají Češi, Moravané a Slezané bojový potenciál. To, že je v tomto státě přehršel analytiků, politologů a stratégů se dalo tušit, ale těch válečníků?

15.3.2022 v 19:15 | Karma: 35,20 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Jak udělat řezané pivo

Asi se vám to někdy stalo. Poručili jste si v hospodě "řezané" a se zájmem očekávali, co vlastně přinese. Řezané nebo polotmavé?

28.9.2021 v 21:19 | Karma: 21,05 | Přečteno: 5198x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik