O slezských symbolech.

8. 07. 2020 18:01:26
My Slezané to nemáme jednoduché. S jazykem, s historií, s národnostním složením nebo s hymnou. S vlajkami, znaky či barvami to je překvapivě stejné. Koneckonců "nejasno" v tom má například i kolega David Gruber.

Ještě jsem se nikdy nezmiňoval o nejstarší slezské historii, tak to teď v souvislosti se slezskou symbolikou trochu napravím.

V dávných dobách, ještě když ve středočeských lesích Bivoj naháněl kance, Slezsko přináleželo pod Velkou Moravu, respektive spíš podléhalo jejímu kulturnímu vlivu. Později spadalo do sféry vlivu Přemyslovců a bylo na celkem malou chvíli součástí českého knížectví. Tedy podle Kosmase a jeho Kroniky české. Po desetiletích usilování českých Přemyslovců, polských Piastovců, případně německých králů, ovládl v roce 1025 celé Slezsko polský kníže a král Boleslav Chrabrý. V letech 1335 a 1337 pak polský král Kazimír II. Veliký prodal Slezsko Janu Lucemburskému za mnoho kop stříbrných a hlavně za slib, že se Lucemburk vzdá nároku na polský trůn.

Slezsko se tehdy dělilo na několik knížectví se svými piastovskými vládci, ale ujalo se základní rozdělení na Dolní a Horní Slezsko. To by zatím k trošku komplikované slezské historii stačilo.

Slezská symbolika vychází z rodových erbů slezských Piastů. Symbol orlice se poprvé objevil na pečeti Kazimíra I. Opolského v roce 1222.

Orlice se v české heraldice (a je to prý česká specialita) pozná podle toho, že se dívá doprava z pohledu štítonoše, tedy člověka, který stojí „za“ erbem. Když se dívá doleva nebo má dvě hlavy, je to orel. V jiných státech je heraldický orel všecko, ať kouká kamkoli a má hlav kolik chce.

Takže slezská orlice, která je symbolem CELÉHO Slezska je černá orlice ve zlatém poli (heraldika místo označení žlutý používá zlatý, podobně je to u barvy bílé – stříbrné). Na prsou pak má slezská orlice stříbrné perisonium (páska, pružnice) s křížem uprostřed. Zbroj (zobák, pařáty, jazyk) má slezská orlice červenou. Tento erb je tedy používán jako erb celého Slezska a také Dolního Slezska a je označován jako „Vratislavská orlice“.

Horní Slezsko má v erbu zlatou orlici v modrém poli. Je to právě symbol Kazimíra I. Opolského a jako znak Horního Slezska se užíval i po připojení Slezska k Prusku v 18. století.

Prusové ale heraldický znak Horního Slezska trochu “vylepšili“ a obohatili jej o kosu a zkřížená kladiva v dolní části. Jako svůj znak používalo hornoslezskou orlici i těšínské knížectví, dodnes je symbolem Těšínska.

No a pak tu máme ještě české Slezsko. Po prohrané válce o slezské dědictví zůstal Rakousku jen zlomek Slezska, ale snad aby Marie Terezie dala najevo, že se celého Slezska jen tak nechce vzdát, používala se jako znak rakouského Vévodství slezského opět Vratislavská orlice. No a to nám zůstalo až dodnes. Orlice rakouského a českého Slezska se od původní vratislavské liší - má zlatou korunku a perisonium je zakončeno křížky.

Takže jinými slovy: To, co pan kolega Gruber pod svou fotografií popisuje jako znak celého Slezska, je s největší pravděpodobností znak Těšínského knížectví - soudě podle zlaté koruny, maximálně by se mohlo jednat o znak Horního Slezska.

Od erbů se odvíjí i užívání „národních barev“. Tedy – celé Slezsko a Dolní Slezsko žlutou (zlatou) a černou. Někdy můžete s nimi vidět i bílou, je to z dob pruského císařství.

Horní Slezsko má barvy zlatou a modrou, Těšínsko taktéž. České Slezsko jako celek má barvy zlatou a černou.

Se slezskou vlajkou či vlajkami to je horší, často jsou užívané vlajky s barevnými pruhy podle výše zmíněných barev, něco jako slezská vlajka ale oficiálně neexistuje.

Pokud by ale jako vlajka byla považována slezská bikolóra, pak by měla správně vypadat takto: černá nahoře, žlutá dole. Odvíjí se to od vexologických pravidel a barev orlice a pole na erbu.

V sousedním Polsku jsme v posledních letech svědky hnutí za autonomii Horního Slezska. Má to i svou logiku, Horní Slezsko (respektive ta část, která náležela Polsku) měla svou autonomii až do roku 1939. Toto hnutí používá jako svůj znak a znak Slezska výše zmíněnou hornoslezskou orlici a modrožlutou vlajku.

Můj článek není tak obsáhlý a zdaleka ne na takové odborné úrovni, jako blog pana Zdenka Koudelky, věnovaný moravské vlajce a znaku. Koneckonců mé schopnosti a možnosti jsou prostě někde jinde než pana docenta. Pokud by našel v mém blogu nepřesnosti či omyly, prosím o shovívavost a upozornění, ať to můžu napravit.

Autor: Jaroslav Bulava | středa 8.7.2020 18:01 | karma článku: 20.38 | přečteno: 1309x

Další články blogera

Jaroslav Bulava

Opět rak

Dovolím si opět se vypsat ze svého pokračujícího souboje s rakovinou a předložit pár zážitků a zkušeností z léčby..

8.3.2024 v 21:33 | Karma článku: 25.52 | Přečteno: 529 | Diskuse

Jaroslav Bulava

Máš nádor? Jeden? A není to málo? Tak tu máš druhý!

První návštěva v onkologické ambulanci proběhla, jak se kdysi psávalo "v přátelské atmosféře". Paní doktorka byla příjemná a milá, vše mi vysvětlila, nastínila další postup a léčbu. Chemoterapie a bioléčba.

30.11.2023 v 12:45 | Karma článku: 29.35 | Přečteno: 959 | Diskuse

Jaroslav Bulava

Máte raka......

Černočerná tma se začíná rozjasňovat, jakoby z dálky slyším: ,, Pane Bulava, probuďte se, už to máte za sebou!" Trvá mi pár vteřin, než si uvědomím kde jsem a co se děje. Jsem v nemocnici a byl mi vyoperován zhoubný nádor.

29.11.2023 v 16:29 | Karma článku: 26.34 | Přečteno: 765 | Diskuse

Jaroslav Bulava

Nekorektní klenoty lidové moudrosti Těšínského Slezska.

Naši slezští předkové nám zanechali množství přísloví, úsloví a pořekadel, která jsou pro většinu Čechů neznámá, nesrozumitelná a tak nekorektní, že se z toho zdejší automatický hlídač korektnosti asi uvaří.

8.4.2022 v 14:45 | Karma článku: 23.29 | Přečteno: 813 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.50 | Přečteno: 161 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 128 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1435

Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...