Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O dřevěných kostelících

Ve Slezsku můžeme najít množství dřevěných kostelů, vystavěných často před staletími.  Mnohé z nich stále slouží původnímu účelu, všechny dokazují um, zručnost a smysl pro krásu našich předků.

Proto jsem jednu červnovou neděli věnoval cyklovýletu kolem těch dřevěných kostelů, které jsou takříkajíc "v dosahu" mého bydliště.

První z nich je v Albrechticích u Českého Těšína. Je zasvěcen sv. Petru a Pavlu. Na jeho místě stál prokazatelně již v roce 1679 malý, dřevěný a údajně i nevzhledný kostelík Sv. Michala. Díky povodním a také půdní vlhkosti byl kostel poškozen a v roce 1766 musel být stržen. Patrně hned ve stejném roce byl  postaven nový dřevěný kostel, jeho patrony se stali sv. Petr a Pavel.

Bezprostřední okolí kostela se v současnosti opravuje, navíc během mé návštěvy široko daleko nikdo nebyl, takže dovnitř jsem se nedostal. V kostele se totiž už neslouží mše a tak je pro veřejnost více méně uzavřen.  Jako zajímavost uvedu, že albrechtický kostel se od většiny dřevěných kostelů ve Slezsku  liší konstrukcí kostelní věže - její dolní část je totiž sroubená a pobitá svislými prkny (v jiných kostelech jsou konstrukce sestaveny ze svislých trámů a pobity nejčastěji šindelem).

 

Z Albrechtic jsem vyrazil směrem na Stonavu a poté do Karviné, vyšlápl si rájecký kopec a skoro hned za hranicí v obci Kaczyce (Kačice) je další dřevěný klenot - Kostel Povýšení Svatého kříže. Pochází z roku 1620, postaven byl  v 15 km vzdálené Ruptawě u  města Jastrzebie, odtud byl v letech 1971 - 1972 přemístěn právě do Kaczyc. Nejdříve jsem si myslel, že to bylo v souvislosti s poddolováním, ale není to pravda. V Kaczycích chtěli obyvatelé nový kostel a požádali o přemístění právě toho ruptawského, který byl nevyužitý a Ruptawa na jeho opravu neměla peníze.  Kostel byl po stěhování znovu vystavěn s malými odchylkami. Bohužel při mé návštěvě se kostel opravoval, byl uzavřen a co je nejhorší, není vůbec fotogenický. Je ukrytý mezi stromy a do jediného místa, odkud se dalo dopoledne jakž takž fotit, pralo přímo do objektivu slunko.. Tak jsem si vypomohl fotkou z Wiki.

Kostel Povýšení Svatého Kříže

V Polsku je zachovaných dřevěnů kostelů přehršel, polské Slezsko nevyjímaje. Další zastávkou na mé cestě byly Kończyce Wielkie ( Velké Kunčice).  Tam se nachází í kostel Sv. Michala Archanděla. Postaven byl v roce 1777, podle Wikipedie.pl je největším dřevěným kostelem  v Těšínském Slezsku. Kostel je stejně jako ten předešlý  funkční, slouží se v něm pravidelně mše. Osazen je třemi zvony z let 1489,1555 a 1752. Kazatelna pochází z roku 1781, vyřezávaná křtitelnice z r. 1737. Křížová cesta pochází rovněž z 18. století.

 

Kostel v Konczycach Wielkich.

V Kończycach Wielkich se nachází i  zámek Thun - Hohenstein, spojený s hraběnkou Gabrielou von Thun und Hohenstein. Pocházela z karvinského (vlastně karvinnského) rodu hrabat Larysch - Mönich a byla manželkou císařova pobočníka Felixe von Thun und Hohenstein. Mezi těšínskoslezským lidem byla známa jako "dobrá paní z Velkých Kunčic". Zemřela v r. 1957 a pochována je na hřbitově u dřevěného kostela.

Cestou jsem se zastavil u pomníku mjr. Cezary Hallera v Zebrzydowicích, padlého během sedmidenní války o Těšínsko. Při chvilce piety mne jen tak napadlo, kolik že takových pomníčků je v české části Těšínska, nebo vlastně o kolika hrdinech, padlých v této válce jsme se učili my nebo naše děti....

No ale co už, takový  je holt český národ. Sedl jsem na kolo a přechodem v Dolních Marklovicích jsem se dostal do České republiky. Přímo v Dolních Marklovicích (což je část větší obce Petrovice u Karviné) se nachází kostel Nanebevstoupení Páně z roku 1739 a jako jediný dřevěný kostel v České republice se pyšní původními zachovalými malbami. Navíc takové malby s motivem malých kvítků jsou prý pro tento typ staveb velmi netypické. Kostel stále plní svůj účel, konají se v něm běžně bohoslužby.

dolní Marklovice

Z Marklovic mě vedla cesta krátkým, ale výživným stoupáním do Prstné, kde je hraniční přechod jen pro kola a pěší a vjel jsem opět do Polska.  Tentokrát do města Jastrzebie - Zdrój (česky se to prý překládá dost zoufale jako Jestřebí), devadesátitisícového hornického města v Horním Slezsku čili Oberschlesien. Jízdu na kole po městech celkem špatně snáším, ale tentokrát jsem to musel protrpět. V Jastrzebiu se totiž nachází kostel Sv. Barbory a Josefa, který pochází ze 17. století, ale některé důkazy svědčí o tom, že je podstatně starší (1345 !!!)  V každém případě byl prokazatelně opravován v roce 1697. Mimochodem, podobně jako kostel v Kaczycach, i tento byl v sedmdesátých letech minulého století na své současné místo přestěhován, tentokrát z  Wodzislawi - Jedlowniku.

Jastrzebie - Zdrój

V tomto kostele jsem měl kliku, protože i když byla neděle odpoledne, probíhala v něm bohoslužba a mi se podařilo  "na tajnačku" udělat fotku interiéru.

V Horním Slezsku mě čekaly ještě poslední dvě zastávky na dnešní cestě, a to kostel Všech Svatých v Laziskach a kostel Svaté Anny v Golkowicích. První z nich si co do stáří příliš nezadá s kostelem v Jastrzebiu, podle dendrochronologických průzkumů z roku 2008 pochází z poloviny 15. století. Během generální opravy v 90. letech minulého století v něm byly odhaleny a restaurovány nástěnné malby z roku 1560. Ve zdi kostela zůstaly stopy po dělostřeleckém náboji, který kostel zasáhl v dubnu 1945, ale nevybuchl.

Poslední kostel Sv. Anny v Golkowicích byl postaven v roce 1878, jeho věž je ale z roku 1681. Pochází totiž z kostela v Pruchne, který byl v roce 1874 rozebrán. Kostel byl několikrát opravován, mně se podařilo přes zamřížované dveře nahlédnout dovnitř a skrz mříž si opět vyfotit interiér.

 

Kostel sv. Anny

Možná bych se měl v závěru zmínit, že všechny tyhle kostely a kostelíky jsou ve velmi dobré stavu, farnosti a církev se opravdu starají. Vidět to je třeba na starých hrobech z 19. a snad i 18. století, které jsou opečovávány s opravdovou pietou a respektem k předkům.

Samozřejmě vím, že podpobných kostelů je i u nás spousta, sám jsem navštívil např.  kostel v Sedlištích na Frýdecku, na Prašivé nebo v Bystřici či v Nýdku. Bohužel jsem je nemohl do tohohle výletu zařadit,  vždyť už tak jsem najel 102 km. Takže holt - někdy příště.

Autor: Jaroslav Bulava | pátek 17.6.2016 23:55 | karma článku: 19,48 | přečteno: 446x
  • Další články autora

Jaroslav Bulava

Opět rak

Dovolím si opět se vypsat ze svého pokračujícího souboje s rakovinou a předložit pár zážitků a zkušeností z léčby..

8.3.2024 v 21:33 | Karma: 25,53 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Bulava

Máš nádor? Jeden? A není to málo? Tak tu máš druhý!

První návštěva v onkologické ambulanci proběhla, jak se kdysi psávalo "v přátelské atmosféře". Paní doktorka byla příjemná a milá, vše mi vysvětlila, nastínila další postup a léčbu. Chemoterapie a bioléčba.

30.11.2023 v 12:45 | Karma: 29,35 | Přečteno: 969x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Máte raka......

Černočerná tma se začíná rozjasňovat, jakoby z dálky slyším: ,, Pane Bulava, probuďte se, už to máte za sebou!" Trvá mi pár vteřin, než si uvědomím kde jsem a co se děje. Jsem v nemocnici a byl mi vyoperován zhoubný nádor.

29.11.2023 v 16:29 | Karma: 26,34 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Nekorektní klenoty lidové moudrosti Těšínského Slezska.

Naši slezští předkové nám zanechali množství přísloví, úsloví a pořekadel, která jsou pro většinu Čechů neznámá, nesrozumitelná a tak nekorektní, že se z toho zdejší automatický hlídač korektnosti asi uvaří.

8.4.2022 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Bulava

Herojam u klávesnice slava aneb blogeři a diskutéři, sejdeme se v zákopech?

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině žasnu, jaký mají Češi, Moravané a Slezané bojový potenciál. To, že je v tomto státě přehršel analytiků, politologů a stratégů se dalo tušit, ale těch válečníků?

15.3.2022 v 19:15 | Karma: 35,20 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1479x
Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Seznam rubrik