Třeba taková služba ve Wehrmachtu. Část první - Prajzáci.

22. 06. 2019 23:28:25
Už několikrát jsem narazil na to, že různí autoři nebo internetoví diskutéři vypráví, jak byli někteří občané předválečné ČSR přinuceni proti své vůli za války bojovat v řadách Wehrmachtu.

Velmi často si z toho odnáším dojem, že příslušnou vlasteneckou rodinu s bojeschopným mužem navštívilo německé komando a násilím nebo pod pohrůžkou smrti pak otce rodin nebo syny odvleklo bojovat za führera a Tausendjähriges Reich.

Jenže ono to samozřejmě zas až tak jednoduché nebylo. Pro pochopení toho, kdo z občanů první republiky ve Wehrmachtu mohl sloužit a sloužil, je třeba znát některé souvislosti a taky něco málo z historie.

Předně - služba ve Wehrmachtu byla ve válečném období výlučnou výsadou Němce.První a největší skupinou příslušníku Wehrmachtu z řad občanů bývalé ČSR byli čeští Němci. Ve Wehrmachtu se prostě nemohl ocitnout občan bývalé ČSR, který deklaroval svou českou národnost a státní příslušnost. Rozumí se protektorátní příslušnost.

Velmi specifické byly meziválečné poměry na Hlučínsku neboli Prajzské. Je dobré si uvědomit, že po první světové válce nechtěli být obyvatelé Hlučínska občany nějakého Československa ani omylem. A to prosím v absolutní většině. "V soukromém hlasování se mělo přes 93,7% obyvatel Hlučínska vyslovit pro Německo" (D. Gawrecki a kol. - Dějiny Českého Slezska 1740 - 2000). O tom, jak velkou podporu mezi obyvatelstvem Hlučínska měla myšlenka připojení k Německu svědčí i to, že "někteří němečtí armádní činitelé nabízeli za uskutečnění plebiscitu na Hlučínsku vojenskou podporu v případě ozbrojeného střetnutí o Těšínsko". (Tamtéž). Tak moc si byli Němci jisti vítězstvím v případném plebiscitu. Žádný plebiscit ovšem československá vláda nepřipustila a na základě článku 83 Versailleské smlouvy bylo Hlučínsko 4. 2. 1920 připojeno k ČSR.

V období první republiky Hlučínsko odolávalo bohemizačním tlakům. "Ukázalo se, že počešťovací snahy na Hlučínsku jsou vyloučeny. Mluvilo se moravsky, ale smýšlelo prusky – deutschgesinnt .... Logickým vyústěním všech těchto problémů se staly parlamentní volby v roce 1935, kdy většina voličů (73,3 %) na tomto území dala svůj hlas německým nacionalistickým stranám" (F. Chocholatý-Gröger - Otázka občanství na odstoupených územích po 10.10.1938). Z toho, co jsem uvedl, myslím celkem logicky vyplývá přesvědčení, že Hlučíňané se ani o dvacet let později necítili být Čechy. Stejně tak jsem přesvědčen, že minimálně do vypuknutí války byla většina Hlučíňanů nadšena z toho, že jsou opět Němci. A podle Smlouvy mezi Česko-Slovenskou republikou a Německou říší o otázkách státního občanství a opce č. 300/1938 Sb.z.a n. se stali občany Německé říše. Osoby neněmeckého původu, které by podle ustanovení §1 nabyly německé státní příslušnosti (tedy i Prajzáci) si mohly do 29. 3. 1939 vybrat (optovat pro) československé státní občanství. "Což se v případě Hlučínska nestalo, neb nikdo z těch, kdo žili na Hlučínsku před záborem 4. 2. 1920 Československem, o opci nežádali". (F. Chocholatý-Gröger - Na Hlučíňany se "Volksliste" nevztahovala).

Takže u Hlučíňanů byla otázka německého občanství otázkou volby. Já bych Prajzáky nepodezíral z nějakých extrasympatií k nacistickým idejím, podle mě chtěli jen uplatnit to, co jim Československo upřelo - právo na sebeurčení. Příliš pozdě zjistili, že se upsali ďáblu a jen jejich slovanský původ je zachránil od poválečného "odsunu".

Poněkud jiná byla situace na Těšínsku. Němci se rozhodli území připojené k říši (tedy i Těšínsko) národnostně "vyčistit" - obyvatelstvo dílem germanizovat, dílem vysídlit nebo dokonce likvidovat.

Pokračování zde: https://bulava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=718365

Autor: Jaroslav Bulava | sobota 22.6.2019 23:28 | karma článku: 40.02 | přečteno: 7623x

Další články blogera

Jaroslav Bulava

Opět rak

Dovolím si opět se vypsat ze svého pokračujícího souboje s rakovinou a předložit pár zážitků a zkušeností z léčby..

8.3.2024 v 21:33 | Karma článku: 25.52 | Přečteno: 529 | Diskuse

Jaroslav Bulava

Máš nádor? Jeden? A není to málo? Tak tu máš druhý!

První návštěva v onkologické ambulanci proběhla, jak se kdysi psávalo "v přátelské atmosféře". Paní doktorka byla příjemná a milá, vše mi vysvětlila, nastínila další postup a léčbu. Chemoterapie a bioléčba.

30.11.2023 v 12:45 | Karma článku: 29.35 | Přečteno: 959 | Diskuse

Jaroslav Bulava

Máte raka......

Černočerná tma se začíná rozjasňovat, jakoby z dálky slyším: ,, Pane Bulava, probuďte se, už to máte za sebou!" Trvá mi pár vteřin, než si uvědomím kde jsem a co se děje. Jsem v nemocnici a byl mi vyoperován zhoubný nádor.

29.11.2023 v 16:29 | Karma článku: 26.34 | Přečteno: 765 | Diskuse

Jaroslav Bulava

Nekorektní klenoty lidové moudrosti Těšínského Slezska.

Naši slezští předkové nám zanechali množství přísloví, úsloví a pořekadel, která jsou pro většinu Čechů neznámá, nesrozumitelná a tak nekorektní, že se z toho zdejší automatický hlídač korektnosti asi uvaří.

8.4.2022 v 14:45 | Karma článku: 23.29 | Přečteno: 813 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 145 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 126 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 336 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1435

Tak nějak tuším, že svět není jen černý nebo bílý.

Slezský patriot.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...